Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні 6 причин продовжити навчання в магістратурі

6 причин продовжити навчання в магістратурі

Ще десять років тому ми всі виходили з вузів фахівцями. Але в 2005 році Україна приєдналася до Болонського процесу – і вищу освіту “поділили” на бакалаврат і магістратуру.

Багато хто до цих пір не розуміє, для чого потрібна дворівнева система: вишкою начебто можна вважати і бакалаврат, а в магістратурі потрібно провести ще два роки. Але чим глибше вкорінюється система, тим очевидніше: магістратура дає чимало бонусів. Ми зібрали шість основних причин, чому варто продовжувати навчання.

Причина № 1. Щоб освоїти нові дисципліни, яких ще кілька років тому не було

У дев’яностих і нульових до освіти пред’являли зовсім інші вимоги: важливо було знайти «перевірену» спеціальність, а потім і роботу – одну, і щоб до пенсії. Зараз пріоритети людей, та й сам ринок праці змінилися – нові області для роботи з’являються щороку. Випускники-2020 року, наприклад, назвали головним фактором при виборі місця роботи можливості для зростання та розвитку.

І якщо бакалаврат залишається, як правило, традиційним, то програми магістратури більше відповідають запитам ринку. У багатьох вузах з’являються нові спеціальності, яких зовсім недавно не було, – сайнс-арт, світловий дизайн, наукова комунікація, інфохімія, урбаністика, біоінформатика та системна біологія. Фахівці з сайнс-арт, наприклад, експериментують не тільки з мистецтвом, а й з наукою і технологіями: чого варто Едуардо Кац і його флуоресцентний кролик і Стеларк та його вживлення під шкіру біополімерного вуха (це щоб оточуючі могли чути те саме, що чує він).

Причина № 2. Щоб змінити спеціальність (або трохи її скорегувати)

В Україні як і раніше прийнято вступати до університету відразу після школи – але небагато випускників в 16-17 років уявляють, чим хотіли б займатися. В Україні не розвинена практика gap year – річної перерви між школою і вузом, який дозволяє більш усвідомлено і докладно підійти до вибору майбутньої професії (армія не береться до уваги).

Крім того, може виявитися, що уявлення про обрану професію розходяться з реальним станом справ. Згідно з дослідженням 2017 року, тільки 52% студентів хотіли працювати за фахом (а дійсно працювали і зовсім 33%). Раніше способів вирішити цю проблему було три: кинути один вуз і перепоступіть в інший; довчитися заради диплома, а потім отримати другу вищу; влаштуватися на роботу і паралельно намагатися змінити спеціалізацію за допомогою короткострокових курсів. Всі три шляхи забирали багато часу (і часто – грошей).

Магістратура може стати вирішенням цієї проблеми. Вона дозволяє отримати більш глибоке освіту, дає відстрочку від армії, а також, як правило, дозволяє поєднувати навчання з роботою: заняття найчастіше зміщені на вечірні години або носять модульний формат (інформація викладається у вигляді блоків, які потрібно освоїти за певний період часу – без прив’язки до конкретного розкладу). Можна одночасно вчитися та рости в рамках своєї компанії – а заодно налагодити зв’язки в професійному середовищі, вони не дадуть загубитися на ринку праці.

Причина № 3. Щоб йти вгору по кар’єрних сходах

Є професії, в яких принципово важливий диплом, – освіту людини повинна відповідати займаній посаді. Сюди відносяться багато технічних професії, фінансова сфера, медицина та галузі науки. Крім того, великі (а тим більше міжнародні) компанії ранжируют здобувачів ще до співбесіди: магістр з більш вузькою спеціалізацією та науковим досвідом може здатися більш цікавим кандидатом, ніж бакалавр.

Реальні навички та напрацювання – теж великий плюс при працевлаштуванні: освоїти їх допоможуть, наприклад, досліди в лабораторії, дослідження в складі професійних команд. Такий досвід можна отримати в магістратурі, але її важливо правильно вибрати.

Як вибрати магістратуру?

  • По-перше, величезним плюсом стане можливість включитися в життя професійної спільноти. Добре, якщо магістратура має на увазі конференції по вашому профілю, участь в форумах, можливість розширити портфоліо, а не тільки отримати диплом.
  • По-друге, потрібно звернути увагу на викладацький склад – освіту, компетенції, досвід роботи в зарубіжних вузах.
  • По-третє, непогано, якщо у ВНЗ є домовленості з роботодавцями та, як наслідок, можливість проходити виробничу практику в великих компаніях.

Причина № 4. Щоб навчитися новому – чого ще не вчили, коли ви були студентом

У магістратуру часто надходять дорослі люди – ті, хто випустився з вузу не рік і не два тому. За цей час багато що змінилося. Теоретично заповнити прогалини в професійних знаннях можна було б і на короткострокових профільних курсах, але магістратура виграє за обсягом знань. Не кажучи вже про те, що курси комерційні, а в магістратурі можна вчитися безкоштовно: навіть якщо ви платили за навчання на бакалавраті, можливість вступити до магістратури на бюджет зберігається.

Продовжувати навчання можна не тільки для того, щоб заповнювати прогалини, а й просто щоб освоювати актуальні компетенції. Експерти виділяють тренд на lifelong education – безперервна освіта, коли людина постійно розвивається і освоює нові навички (в тому числі міждисциплінарні), які дозволяють підтримувати професійну форму і залишатися затребуваним на ринку.

Причина № 5. Щоб прокласти собі шлях в науці

Якщо є бажання робити наукову кар’єру, краще вибрати вуз, який має статус національного дослідницького університету. І програму – таку, яка дозволяє відразу почати свій шлях у науці. Наприклад, з першого семестру проводити досліди в лабораторії.

Крім того, магістратура стане в нагоді всім, хто планує продовжувати свою кар’єру в вузі як викладач, а також тим, хто планує вступати до аспірантури – зробити це відразу після бакалаврату не вийде.

Причина № 6. Щоб струсити своє життя і отримати зовсім новий досвід

Вступити до престижного вузу, а тим більше переїхати до великого міста вдається не всім абітурієнтам: багатьох банально не відпускають батьки. Магістратура може стати другим шансом, тим більше що практика зміни вузу вітається в академічних колах. Можна вибрати більш статусний навчальний заклад (або просто найбільш близький до бажаного профілю), так і в цілому отримати абсолютно новий досвід на новому місці. А ще в магістратуру можна вступити за цільовим набором – щоб заздалегідь вирішити питання з працевлаштуванням.

Крім того, магістратура – це шанс повчитися за кордоном. За статистикою, 6% випускників вузів мріють знайти роботу за кордоном. Це можливість поринути в іншу культуру і стати частиною міжнародної команди фахівців. Почати можна зі стажування, навчання по обміну: такий досвід може як стати першою цеглиною в побудові кар’єри в іншій країні, так і підвищити цінність фахівця на батьківщині.

Щоб Ваше закінчення магістратури стало справжнім святом, пропонуємо переглянути тут мантії на прокат для випускного.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

10 способів навчитися програмувати самостійно10 способів навчитися програмувати самостійно

Програмування – один з найцінніших навичок для кар’єрного зростання, саморозвитку і створення чогось дивовижного. Десять порад для тих, хто тільки починає свою подорож у світ програмування.

Як швидко можна навчитися грати піаніноЯк швидко можна навчитися грати піаніно

Оволодіти популярними інструментами за лічені тижні – це щось з області фантастики? Зовсім ні! Ця стаття допоможе розібратися, як можна швидко навчитися грати на піаніно, а також на інших музичних

З чого почати вчити англійську мову?З чого почати вчити англійську мову?

Починати вчити англійську мову ніколи не пізно. Це можна робити не тільки в дитинстві, але і в будь-якому іншому віці. Головне – бажання самого учня, його готовність працювати над поставленим