Онлайн навчання українською Історія Як Німеччина та СРСР ЗАХОПИЛИ Польщу в 1939 році?

Як Німеччина та СРСР ЗАХОПИЛИ Польщу в 1939 році?


1 вересня 1939 року Німеччина атакувала Польщу і дуже швидко розгромила польські війська. Коли до них приєдналися більшовики, полякам не залишилося жодних шансів проти ворогів. Сьогодні ми розглянемо, як Гітлеру вдалося так швидко захопити Польщу і чому її зрадили союзники.

Вступ

Передумови

Після поразки в Першій світовій війні німці були дуже незадоволені жорсткими умовами Версальського договору. Вони втратили території на сході, внаслідок чого з’явилася Чехословаччина і Польща. Але Німеччина бажала реваншу, тому коли до влади прийшов Адольф Гітлер, нова світова війна стала неминучою. У квітні 1939 року німецькі генерали почали готувати план захоплення Польщі. Франція і Велика Британія до останнього сподівалися стримати Гітлера, але насправді це було надто ризиковано.

Хитра операція вторгнення:

Усі ці події дозволили полякам зрозуміти, що війна неминуча, і вони розпочали повну мобілізацію. Однак Франція і Велика Британія вимагали відмінити цю мобілізацію, оскільки пам’ятали, як схожа мобілізація передувала Першій світовій війні. Також вони сподівалися, що можна стримати Німеччину. На жаль, поляки не дослухалися до порад союзників і сподівалися на допомогу від британців і французів.

Проте ситуація вздовж кордону стала настільки складною, що поляки знову розпочали повну мобілізацію. Але було вже занадто пізно. Націсти провели свою таємну операцію, переодягнувшись в польські форми і атакувавши німецьку радіостанцію. Це стало формальним приводом для початку Другої світової війни.

Початок війни

На світанку 1 вересня 1939 року війська Гітлера розпочали вторгнення в Польщу. Німецькі літаки здійснили бомбардування авіабаз. За декілька хвилин група армій північ атакувала Польщу з Померанії та східної Пруссії, паралельно цьому група армій південь рушила на Краків і швидко розгромила прикордонні загони. До вечора 1 вересня вони зіткнулися з передовими загонами польської армії. Тим часом Люфтваффе успішно виконували свої завдання, бомбардуючи основні польські бази. Польські повітряні сили припинили своє існування, і німецькі літаки могли атакувати колони польських військ. Гітлер також наказав нападати на мирні цілі, щоб поширити страх серед населення. Тому столицю Польщі, Варшаву, бомбардували майже щодня. Німецькі командування мали на меті відрізати полякам шлях до моря, а третя армія повинна була швидко зайняти Варшаву.

Гітлер вважав, що поляки спорудять кілька ліній масивної оборони, але коли його війська вторглися на ворожу територію, вони не зустріли достойного опору. Таким чином, німецькі танки легко перетнули ріку з мінімальними зусиллями. 3 вересня передові частини третьої та четвертої армій зустрілися, взяли в кільце польські війська та заблокували їх біля узбережжя Балтійського моря.

Невелика кількість загонів, які змогли уникнути оточення, почали відступати до Варшави. Їх переслідувала третя німецька армія, тоді як четверта продовжувала діяти у східній Прусії. Одночасно група армій південь під командуванням Герда Рунштата перетнула польський кордон у Сілезії, спрямовуючись до столиці з південного напрямку. Її основною силою була десята армія під командуванням Генерала Рейхінау, і сім механізованих дивізій робили її найсильнішою складовою в наступі на Варшаву.

Польська армія сподівалася сформувати оборонну лінію вздовж річки Варта та біля міста Ченстохова. Проте хаос, спричинений силою німецької атаки, ускладнив це завдання. Ченстохова була захоплена десятою німецькою армією всього за два дні. Тим часом 14-та німецька армія успішно продовжувала наступ на Краків.

Вирішальна помилка Польщі

Однією з ключових причин успіху Німеччини на початку війни була неправильна стратегія, яку обрали поляки. Західна частина Польщі була найбільш населеною та економічно розвинутою, і польське командування розділило свої підрозділи, намагаючись до останнього захищати кордони. Ця стратегія виявилася фатальною помилкою, оскільки поляки не могли налагодити ефективну оборону. Вони страждали від нестачі зв’язку і навіть не знали, що опиняються в оточенні.

Після серії поразок польське командування усвідомило свою помилку 9 вересня, коли маршал Ритмісмілі видав наказ про загальний відступ до Варшави. Поляки прийняли факт, що битва на кордоні була програна, і тепер їм довелося зберегти якнайбільше війська, відступаючи до заданої лінії оборони та захищаючи столицю Польщі.

Битва на Бзурі

Восьма армія Вермахту швидко наближалась до міста Лодзь, і через це її власний лівий фланг опинувся в небезпеці від познанської армії поляків. Поляки отримали можливість завдати потужного контратаки, яка була несподіваною для 8-ої армії, але це не викликало паніки. Поляки змусили німців відступити з деяких позицій, але їм не вдалося розвинути свій успіх. У свою чергу, Вермахт розпочав операцію з оточення польських загонів, проривши їхні фланги та оточивши війська Генерала Кочеві. Однак ще більше проблем для поляків виникло на півночі, де німці захопили Краків і рухалися в напрямку Любліна, Варшави та Львова.

Відступ

Польська оборона почала розпадатися, оточені війська ніяк не могли прорвати кільце. У той час, коли поляки ще відчайдушно боролися, вище командування Польщі втрачало останню надію. Британія та Франція, по суті, зрадили свого союзника, боячись серйозних бойових дій проти Гітлера.

Попри це, польські генерали зважилися на останній відчайдушний крок. Вони відтягнули свої війська до Львова та надіялися створити лінію зіткнення, яка простягалася аж до Варшави. Проте неочікувано для поляків до війни вступив Радянський Союз і вдарив їм у спину.

Прибуття Червоної армії створило проблеми і для німецької армії. Напередодні війни Гітлер та Сталін домовилися про поділ Польщі, і це було тримано в секреті. Тож німецькі солдати не знали про жодні домовленості, але за наказом Гітлера вони змушені були відійти до річок Буг та Вісла. Завдяки цьому відступу Вермахт кинув усі свої сили на захоплення Варшави.

Спочатку німці розповсюджували листівки з пропозицією капітуляції, але поляки відхилили цю пропозицію. Після цього третя та 10 армії розпочали масштабні обстріли міста. Варшава зазнала численних бомбардувань, і оточене місто було повністю паралізоване. Поранені не встигали бути евакуйовані, тож вони помирали в тяжких муках. 28 вересня командування змушене було підписати Акт про капітуляцію. 140 тисяч польських солдат, які обороняли Варшаву, здали зброю та потрапили в полон. Взяття столиці фактично завершило завоювання Польщі.

Окрім загонів партизанів, які ховалися в лісах, останніми, хто боровся проти німців, став гарнізон Гданська. Вони воювали на узбережжі Балтійського моря і завдали німцям не більше проблем у цій кампанії. Проте через безперервні обстріли вони були також змушені капітулювати. Таким чином, польська держава перестала існувати.

Наслідки війни

Після цього 28 вересня СРСР і Німеччина підписали договір про дружбу та кордон, в якому Гітлер погодився на включення Литви до радянської сфери впливу. Але він розширив свій контроль над польською територією аж до річки Буг. Наступні роки принесли багато страждань польському народу. Нацисти систематично знищували представників еліти та офіцерів, а загони СС шукали партизанів і неодноразово вбивали мирне населення.

До 25 жовтня 1939 року 16 тисяч поляків були розстріляні, а люди, які жили на територіях під радянським контролем, також стикалися з аналогічним ставленням. Таким чином, події того часу призвели до численних трагедій і стали частиною історії Другої світової війни.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Зимові походи армії УНР. Чому Україна ВТРАТИЛА власну незалежність?Зимові походи армії УНР. Чому Україна ВТРАТИЛА власну незалежність?

Вступ У листопаді 1919 року, війська Української Народної Республіки опинилися в оточенні трьох ворожих армій. Українці були виснажені внаслідок тривалих боїв і страждали від хвороб та нестачі необхідних матеріалів. У