Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як підготуватися до ЗНО самостійно

Як підготуватися до ЗНО самостійно

Перша з порад із підготовки до ЗНО може здатися очевидною: ходіть в школу, відповідайте на уроках, завжди робіть домашнє завдання.

Деякі старшокласники закидають уроки, повністю зосереджуючись на тестах. Пам’ятайте, що шкільна навчання – найважливіша частина вашої підготовки. Зрештою, зовнішнє незалежне оцінювання – це перевірка того, чим ви займаєтеся вже одинадцятий рік. В ідеалі, якщо ви добре вчилися з тих предметів, які треба буде здавати, то навіть не доведеться робити нічого особливого, щоб підготуватися до випускного іспиту.

Якщо ж ви знаєте, що вчилися не дуже старанно, багато пропускали або не робити домашні завдання, для підготовки до ЗНО доведеться докласти додаткових зусиль. Чи реально підготуватися до ЗНО за рік? Так. 9-10 місяців – достатній термін, щоб надолужити, якщо і не весь упущений матеріал, то хоча б більшу його частину. При бажанні це можна зробити і за два тижні – зрозуміло, з обмеженням в кількості засвоєного матеріалу. Але якщо правильно спланувати роботу, втрати можна звести до мінімуму.

З чого починається підготовка до іспиту

Швидше за все, ви вже уявляєте собі, наскільки добре знаєте свій предмет, проте важливо розуміти, що саме будуть питати на іспиті. Уважно перегляньте програму предмета: можливо, там є теми, які ви ще не проходили на уроках, або твори, які ви не встигли прочитати, якщо ви готуєтеся до ЗНО з літератури. Такі речі доведеться вивчати з нуля. Тепер сядьте й не поспішаючи спробуйте вирішити який-небудь демонстраційний варіант ЗНО з вашого предмету. Ви самі відчуєте, які питання вам даються легко, а над якими потрібно попрацювати, навіть якщо ці теми ви вже проходили. Можливо, ви не дуже добре засвоїли їх, і тоді дещо доведеться повторити.

Випишіть теми, які потрібно вивчити. Розташуйте їх у порядку від найпростіших до найскладніших: так ви швидше увійдете в робочий ритм й більше встигнете. Тепер ви уявляєте собі обсяг майбутньої роботи й можете скласти план підготовки до ЗНО.

Виділіть певні дні та години на підготовку – чим ширші прогалини, тим більшу кількість разів в тиждень доведеться вчитися. Намагайтеся не переносити і не скорочувати заняття. Хороший спосіб нейтралізувати спокусу прогуляти – роздати свій розклад сім’ї та друзям, щоб вони знали, за якими днями ви зайняті, і при необхідності могли б вас проконтролювати. Залиште невеликий запас часу на випадок хвороби або невідкладних справ. У перші кілька тижнів або місяців розділяйте типи завдань – наприклад, готуйтеся до есе і до тестів з української мови в різні дні. Чергуйте години, коли ви вивчаєте нову тему, і час для повторення.

Що знадобиться

Вам знадобляться підручники, посібники ЗНО та інші матеріали для підготовки. Не завантажуйте перший-ліпший посібник – він може виявитися застарілим або просто не найкращим. Не читайте багато джерел одночасно, щоб не потонути в різних формулюваннях. Порадьтеся зі своїми вчителями, зі знайомими студентами, вони допоможуть вам вибрати один-два підручника, за якими готуватися простіше і зручніше. Слідкуйте за новинами, пов’язаними з ЗНО, щоб не пропустити яку-небудь зміну або нововведення. Тепер у вас є план роботи і матеріали, за якими можна підготуватися до ЗНО за рік.

Як працювати з тестами ЗНО

Деякі педагоги вважають, що підготовка до ЗНО повинна полягати в регулярній роботі з тестами. Вважається, що школяреві потрібно звикнути до цього формату перевірки знань. У написанні пробників є сенс, але тільки при складанні плану, щоб оцінити свій рівень, і на фінальному етапі підготовки. Коли ви відчуваєте, що вивчили все, що потрібно, з’ясуйте, скільки часу у вас йде на виконання тих чи інших завдань у тесті. Так ви зможете продумати свою поведінку на іспиті, зрозуміти, на які питання відповідати в першу чергу, а які можуть почекати. Пам’ятайте, що завдання приносять різну кількість балів.

Тести не повинні займати весь час вашої підготовки. Ваша мета – розібратися в предметі, який треба буде здавати. У різних дисциплін є свої особливості, які варто врахувати при підготовці.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як самостійно написати реферат?Як самостійно написати реферат?

Замовити дипломний проект, як і звернутися за допомогою для написання реферату – це крайні заходи в разі відсутності часу або можливостей для самостійної роботи. Але якщо у студента достатньо днів

8 причин вивчати математику (навіть якщо ви гуманітарій)8 причин вивчати математику (навіть якщо ви гуманітарій)

Вчителю математики може бути важко пояснити актуальність математичних понять, таких як дискримінант, студентам, які хочуть продовжити кар’єру в галузі гуманітарних наук.