Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як читати швидко і краще запам’ятовувати прочитане?

Як читати швидко і краще запам’ятовувати прочитане?

Більшість дорослих здатні прочитувати близько 300 слів за хвилину, а після того як швидкість досягає 1000 слів за хвилину починаються проблеми з розпізнаванням і розумінням прочитаного. Втім, фахівці зі швидкісного читання запевняють, що людина здатна читати 2-3 тисячі слів за хвилину, розуміючи і запам’ятовуючи все прочитане. Причому такого результату, вважають вони, можуть досягти не суперлюди, а практично кожен з нас.

Тисячі слів за хвилину можуть здатися дійсно неймовірною (і не такою вже потрібно.) швидкістю читання, однак в принципі збільшити число розпізнаваних за хвилину знаків може практично будь-яка доросла. Ось підказки від експертів, що займаються швидкочитанням, які допоможуть вам досягти непоганих результатів і почати читати швидше.

Переглядайте текст

Для того, щоб зрозуміти, про що текст, який вам потрібно подолати, спочатку вивчіть введення, анотацію і зміст. Можливо, це допоможе вам краще орієнтуватися в тексті, чіпляючись поглядом за «маркери», виокремлюючи важливе і ігноруючи менш значуще. Експерти рекомендують переглядати текст, «ковзати» по ньому поглядом, а не прочитувати кожне слово по буквах.

Читайте на папері

Результати деяких досліджень свідчать про те, що люди краще сприймають прочитане, коли тримають в руках паперову книгу, газету або журнал, ніж коли їм потрібно читати з екрану ноутбука, планшета, смартфона або електронної книги. Причини цього до кінця не зрозумілі, але показано, що роздрукований текст запам’ятовується краще, ніж той же текст, прочитаний з екрану. Такий підхід не завжди можливо здійснити, але в деяких випадках є сенс робити саме так.

Зробіть шрифт крупнішим

У випадку, якщо доводиться читати з екрану будь-якого електронного пристрою (а це відбувається з нами практично кожен день), пам’ятайте, що більший шрифт сприяє більш швидкому читанню та кращому запам’ятовуванню. Звичайно, всьому є межа, і навряд чи ви погодитеся читати книгу, де на сторінці написана всього пара слів, однак пам’ятайте, що збільшення шрифту на пару-трійку пунктів може допомогти вам читати швидше і краще розуміти викладене.

Збагачуйте свій словниковий запас

Щоб читати швидше, потрібно читати більше, збагачуючи свій словник новими словами. Цілком очевидно, що, чим менше в тексті буде незнайомих слів, тим простіше буде такий текст для розуміння, а це значить, що швидкість його прочитання зросте.

Робіть нотатки

Прочитавши главу або розділ тексту, варто осмислити прочитану інформацію, можливо, навіть записати кілька пропозицій в якості своєрідного резюме. Це допоможе краще зрозуміти зміст прочитаного і краще запам’ятати те, що ви щойно прочитали.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Кому потрібні курси англійської мови?Кому потрібні курси англійської мови?

Як показує практика, англійська мова потрібна всім, навіть тим, хто говорить, що вона їм не потрібно. Знання іноземної мови буде дуже доречними не тільки при поїздці за кордон, а й

Як самостійно написати реферат?Як самостійно написати реферат?

Замовити дипломний проект, як і звернутися за допомогою для написання реферату – це крайні заходи в разі відсутності часу або можливостей для самостійної роботи. Але якщо у студента достатньо днів

В яку країну відправитися вчитися? Рейтинг країн з найкращими ВНЗВ яку країну відправитися вчитися? Рейтинг країн з найкращими ВНЗ

Для кожної сім’ї, в якій росте випускник, дуже актуальною є тема подальшої освіти за кордоном. Іноді це може здатися чимось далеким, практично нереальним. Звичайно, іноземний диплом дуже цінується в наш