Онлайн навчання українською Уроки PowerPoint Розміщення об’єктів на слайді

Розміщення об’єктів на слайді

Коли в новій презентації вже є деяка кількість слайдів, можна переходити до наповнення її матеріалом. Додавання об’єктів на слайд може здійснюватися як за допомогою команд стрічки, так і за допомогою заповнювачів, розміщених в макетах слайдів.

В макетах можуть розташовуватися наступні текстові та об’єктні заповнювачі:

текст;

малюнки;

рисунок SmartArt;

знімки екрану;

діаграми;

таблиці;

схеми;

кліп мультимедіа;

картинки;

фільми;

звуки.

Всі вбудовані макети слайдів (за винятком макета Порожній слайд) містять заповнювачі вмісту. Текстові заповнювачі відображаються у вигляді пунктирних прямокутників з елементом заголовка або тексту слайда. Клацання по напису активує поле для введення значення. Введіть або вставте з буфера обміну потрібний текст.

Об’єктні заповнювачі відображаються у вигляді пунктирних прямокутників зі значками об’єктів (таблиця, діаграма, рисунок SmartArt, малюнок з файлу, картинка, кліп мультимедіа). Наприклад, якщо необхідно вставити в слайд зображення з файлу, клацання по значку Вставити малюнок з файлу (Insert Picture from File) викличе діалогове вікно для вказівки файлу, що зберігається на жорсткому диску або змінному носії. Якщо необхідно додати картинку, клацання по значку Картинка (ClipArt) відкриє додаткову область для пошуку зображень, що містяться в бібліотеці кліпів Microsoft Office.

Щоб додати об’єкт на слайд за допомогою стрічки інструментів, виконайте наступні дії.

1. На панелі слайдів виберіть слайд, в який хочете додати об’єкт.

2. Перейдіть на стрічці управління на вкладку Вставка і виберіть команду для вставки потрібного об’єкту:

якщо необхідно додати текстове поле, клацніть по елементу Напис (Text Box), покажчиком миші позначте на слайді місце його розташування і кордони, потім введіть або вставте з буфера обміну потрібний текст (рис. 3.3);

якщо необхідно додати малюнок з файлу, клацніть по елементу Малюнок (Picture), в діалоговому вікні вкажіть папку, виберіть потрібне зображення і клацніть по кнопці Вставити (Insert).Інший спосіб: відкрити одночасно вікно поточної презентації та вікно Провідника Windows, знайти в Провіднику потрібний малюнок і перетягнути його в робочу область презентації, утримуючи ліву кнопку миші;

для підбору графічного зображення можна скористатися бібліотекою кліпів Microsoft Office. Для цього клацніть по елементу Картинка (ClipArt), в відкрилася області в полі Шукати (Search for) введіть ключове слово або фразу, а потім клацніть по кнопці Почати (Go). Будуть представлені зображення, відповідні заданим параметрам пошуку. Клацніть по вподобаному ескізу, і відповідне зображення буде поміщено.

Розміри будь-якого об’єкта на слайді можна змінити.

1. Клацніть по об’єкту.

2. Наведіть покажчик миші на будь-який маркер на рамці об’єкта. Покажчик набуде вигляду двоспрямованої стрілки.

3. Утримуючи ліву кнопку миші, перетягуйте курсор, спостерігаючи, як змінюються розміри об’єкта.

Щоб повернути об’єкт на слайді, виконайте наступні дії.

1. Клацніть по об’єкту.

2. Над рамкою об’єкта відобразиться зелений маркер прив’язки. При наведенні на нього покажчика миші курсор прийме вид кругової стрілки. Утримуючи ліву кнопку миші, виконайте круговий рух.

3. Об’єкт буде синхронно повертатися. Коли він прийме потрібне положення, відпустіть кнопку миші.

Змінити становище об’єкта на слайді можна таким про разом.

1. Клацніть по об’єкту.

2. Наведіть покажчик миші на об’єкт (або кордон написи) в довільному місці (крім маркерів), при цьому покажчик прийме хрестоподібний вид спрямованих стрілок.

3. Перетягніть об’єкт, утримуючи ліву кнопку миші. Рух об’єктах та супроводжуватиметься рамкою або напівпрозорим зображенням.

4. Коли об’єкт прийме потрібне положення, відпустіть ліву кнопку миші.

Ви можете змінити порядок розміщення декількох об’єктів, вставлених на слайд, щоб вони частково перекривали один одного:

якщо який-небудь об’єкт слід розташувати над іншим об’єктом, клацніть по ньому правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть команду На передній план ⇒ Перемістити вперед (Bring to Front Bring Forward);

• якщо об’єкт потрібно розташувати на передньому плані щодо всіх інших об’єктів слайда, клацніть по ньому правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть команду На передній план На передній план (Bring to Front Bring to Front).

Щоб видалити який-небудь об’єкт, необхідно виділити його і натиснути клавішу Delete.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Вкладка Вид в PowerPointВкладка Вид в PowerPoint

Вкладка Вид містить команди, за допомогою яких можна міняти режими перегляду презентації, настройку зразків, а також команди, що викликають допоміжні інструменти для оптимізації роботи з декількома файлами PowerPoint одночасно.

Використання об’єктів WordArt в якості водяних знаківВикористання об’єктів WordArt в якості водяних знаків

Декоративні написи, виконані в світлих тонах, часто використовуються як водяні знаки. Такі написи можуть нести корисну додаткову інформацію. Наприклад, водяними знаками можна помітити листи презентації, призначені для демонстрації в скороченому