Правила дій при пожежі в школі

Повідомлення про пожежу

В першу чергу при виявленні пожежі необхідно повідомити про це педагогічним працівникам, службі охорони, будь-якому дорослому в школі. Викликати пожежну охорону по міському телефону 101 або мобільному телефону за номером 112. Перед дзвінком необхідно заспокоїться. Вам обов’язково дадуть відповідь і уважно вислухають.

Почувши відповідь диспетчера: «Пожежна охорона», необхідно повідомити такі відомості:

  • адресу пожежі, номер школи;
  • наявність і характер небезпеки життю та здоров’ю людей, особливо школярам;
  • місце виникнення (на якому поверсі виникла пожежа, в якому приміщенні тощо);
  • що горить або характер НС, іншого події;
  • відомості про пожежу, які можуть вплинути на успішне виконання завдання по її гасінню;
  • назвати прізвище, ім’я, по батькові (у тому числі свій номер телефону).

Не поспішайте вимкнути телефон. Будьте готові відповісти на поставлені черговим диспетчером додаткові питання. Опитування заявника диспетчер закінчує фразою: «Пожежні машини виїхали – зустрічайте!», Після чого ви можете закінчити розмову. По можливості організуйте зустріч підрозділів пожежної охорони і надайте допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.

Оголошення про евакуацію

Не треба кричати «Пожежа». Відомі випадки, коли крик «Пожежа» викликав паніку з людськими жертвами, хоча ніякої загрози для життя людей не було. Способів оголошення про евакуацію може бути кілька: оповіщення голосом, подачею тривоги за допомогою ручних або електричних дзвінків, при обладнанні будівлі гучномовного системою оповіщення включенням трансляції по всій будівлі заздалегідь підготовленого тексту.

Проведення евакуації

Кожен викладач і учень повинні бути готові до дій в екстремальній ситуації. В першу чергу необхідно провести евакуацію людей зі школи.

Адміністрація школи заздалегідь розробляє план евакуації людей на випадок пожежі, вивчає його з персоналом школи і періодично відпрацьовує дії з дітьми. При виникненні пожежі в школі необхідно по команді вчителя побудуватися в колону по двоє. Евакуацію здійснювати за заздалегідь визначеними шляхами під керівництвом класних керівників або педагогів, які проводять заняття в класі. При цьому вчителю необхідно взяти з собою навчальний журнал для перевірки наявності учнів. Замикаючими ставлять найбільш фізично підготовлених хлопчиків. Рухатися швидким кроком, але не бігти. При знаходженні диму на шляхах евакуації необхідно прикрити органи дихання хусткою й пересуватися зігнувшись.

Основними шляхами евакуації є сходові клітини та стаціонарні пожежні драбини. Іноді для виведення дітей із задимлених приміщень в безпечне місце використовують незадимлені приміщення, розташовані в протилежній частині будівлі, з подальшим їх виведенням з будівлі. Старшокласники можуть надати допомогу педагогам в евакуації дітей початкової школи (допомогти одягтися, відвести в тепле приміщення тощо).

Збір евакуйованих дітей здійснюється в заздалегідь визначеному місці. Зазвичай це шкільний двір. Після виходу на свіже повітря з шкіл не розбігайтеся. Згрупуйтеся по класах. Вас перевірять по журналам і в разі відсутності будь-кого з учнів повідомлять про це співробітникам пожежної охорони і організують пошук. Школярів розміщують, особливо в зимовий період, в найближчих теплих приміщеннях, які повинні бути передбачені заздалегідь.

Коли можливості виходу немає

Якщо основні шляхи евакуації відрізані вогнем або димом, а ви перебуваєте в верхніх поверхах будівлі школи, не панікуйте. Не намагайтеся проскочити. Зайдіть в клас або в інше будь-яке приміщення з вікнами, де немає диму. Необхідно подбати про ізоляцію приміщення, в якому ви перебуваєте, від проникнення в нього диму і вогню. Закрийте двері й законопатьте всі щілини в дверях та вентиляційну решітку ганчірками. Ганчірки краще спочатку змочити. В якості тканини можна використовувати фіранки з вікон, деталі одягу.

Вікна не відчиняйте. Це може посилити тягу і приплив диму. Якщо в приміщення потрапив дим, відкрийте вікно і ляжте на підлогу. Приблизно в 15-ти сантиметрах від підлоги є простір з чистим повітрям. Дихати краще через мокру тканину або закривши органи дихання одягом.

Найголовніше – не панікувати. Вас обов’язково врятують. Норматив часу прибуття пожежних підрозділів в містах становить не більше 10 хвилин (у населених пунктах за межами міста – 20 хвилин). Пожежні після прибуття на пожежу в першу чергу виявляють відрізаних вогнем і димом людей і спрямовують усі сили та засоби на їх порятунок.

При приїзді пожежників необхідно відкрити вікно й покликати на допомогу голосом та помахами рук. З палаючих і відрізаних димом приміщень пожежні рятують учнів через вікна по ручних пожежних драбин, рятувальних рукавах, за допомогою рятувальних мотузок. Можуть застосовуватися пневматичні рятувальні пристрої і натяжні полотна.

Гасіння пожежі підручними засобами

Ліквідувати горіння можна спробувати самостійно за допомогою подачі води від пожежного крана або первинних засобів пожежогасіння. Самостійне гасіння пожежі виправдано тільки в тому випадку, якщо не представляє загрози для життя і здоров’я людини – вогнище загоряння (полум’я) видно і до нього можна безпечно підійти на довжину вогнегасної струменя, тобто на початковому етапі горіння. В іншому випадку необхідно вжити заходів до ізоляції палаючого приміщення від надходження в нього свіжого повітря (необхідно закрити всі вікна і двері), відключити електроенергію і негайно покинути приміщення. Зниження кисню в повітрі до 17% призводить до припинення горіння.

Не намагайтеся гасити пожежу в задимленому приміщенні навіть малої щільності. Це може привести до отруєння оксидом вуглецю (чадним газом)! Вміст всього 0,1-0,5% оксиду вуглецю в повітрі призводить до втрати свідомості і миттєвої смерті.

Для запобігання пожежі та нещасних випадків персоналу рекомендовано навчання з охорони праці, електробезпеки та пожежної безпеки.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

7 причин вчити фізику в школі7 причин вчити фізику в школі

«Фізика нам в школі не знадобиться», – впевнені чимало школярів. Вони міркують так: «Фізиками ми бути все одно не збираємося. Навіщо забивати голову заплутаними формулами і законами? Яке нам діло