Онлайн навчання українською Уроки PowerPoint Режими перегляду слайдів PowerPoint

Режими перегляду слайдів PowerPoint

У програмі PowerPoint існують такі режими перегляду слайдів: Звичайний, Сортувальник слайдів, Сторінки нотаток, Режим читання.

Щоб перейти в будь-який з перерахованих режимів, на вкладці Вид клацніть по одній з кнопок у групі Режими перегляду презентації (Presentation views). Залежно від встановленого режиму змінюється вид вікна презентації та компоновка його базових елементів.

Режими перегляду призначені для більш зручної роботи зі слайдами на різних етапах створення презентації.

Звичайний – це основний режим, в якому створюються і редагуються всі слайди, складові презентацію. В даному режимі ви працюєте з кожним слайдом окремо: вводите текст, вставляєте малюнки, графіки, таблиці.

Сортувальник слайдів – даний режим зручний для редагування вже готової презентації. Перейшовши в нього, ви побачите на екрані все слайди в тому порядку, в якому вони будуть з’являтися на екрані при поданні презентації. У нижньому лівому кутку під кожним слайдом зазначений його порядковий номер.

ПОРАДА

Змінювати послідовність розташування слайдів в презентації можна, просто перетягуючи їх вправо / вліво або вгору / вниз в списку слайдів, утримуючи ліву кнопку миші. Синхронно з рухом покажчика на екрані відображається вертикальна риса, що показує передбачуване місце вставки.

Крім того, в даному режимі можна оцінити, в одному чи стилі оформлені слайди, об’єднати слайди в тематичні групи за допомогою функції додавання розділів, переглянути ефекти переходів іанімації, а також дізнатися час демонстрації кожного слайда (значок анімації відображається під слайдом).

Сторінки нотаток – режим, призначений для виводу на друк роздаткового матеріалу з авторськими нотатками до слайдів. Ці замітки можна додавати до потрібних слайдам у міру редагуванняпрезентації в звичайному режимі або зробити це на сторінці нотаток, в верхній половині якій відображається ескіз слайда, а в нижній частині представлена рівна за розміром область Нотатки до слайда.

ПРИМІТКА

Зверніть увагу, що в нижньому правому куті для вашої зручності відображається номер слайда.

Режим читання – в даному режимі виконується демонстрація презентації в керованому користувачем вікні: відображається заголовок вікна програми і рядок стану.

Вкладки для роботи зі зразками документів

На вкладці Вигляд у групі Режими зразків знаходяться кнопки переходу до додаткових вкладках, відкрити які можна клацанням лівої кнопки миші. Налагодження та використання зразків дозволяє застосувати єдине оформлення (тему, кольору, шрифти, ефекти), орієнтацію і параметри сторінки, вставку елементів для всіх слайдів в презентації.

Вкладка Зразок слайдів (Slide Master) призначена для зміни дизайну та макету зразків слайдів. За допомогою елементів управління на даній вкладці ви можете:

застосовувати єдине оформлення до всіх слайдів, скориставшись інструментами групи Змінити тему (Edit Theme);

додавати додаткові зразки слайдів, при необхідності включити в презентацію декілька стилів або різні теми. Для цього служить кнопка Вставити зразок слайдів (Insert Slide Master);

додавати до складу вбудованих макетів користувальницькі макети для поточного зразка за допомогою кнопки Вставити макет (Insert Layout);

додавати в зразки слайдів емблеми компанії та інші малюнки. Це можна зробити простим копіюванням малюнка в буфер обміну з іншого файлу і вставкою його в заголовний слайд – зразок командою контекстного меню Малюнок (Picture). Потім необхідно простежити, в які макети рисунок додався автоматично. Якщо в якому-небудь макеті він відсутній, слід виділити його і повторити операцію вставки;

включити в макет вміст, вибравши потрібний службовий елемент в списку, що розкривається Вставити заповнювач (Insert Placeholder). Вкладка Зразок видач (Handout Master) призначена для зміни дизайну та макету видач, тобто роздаткового матеріалу для ауді торії, що містить друковані копії слайдів або їх структуру.

За допомогою елементів управління на даній вкладці ви можете:

змінювати орієнтацію видачі (книжкова або альбомна), використовуючи список, що розкривається Орієнтація видач (Handout Orientation);

задавати число слайдів на сторінці або подання у вигляді структури. Виберіть потрібний параметр із списку Число слайдів на сторінці (Slide Per Page);

встановлювати фон, вибравши варіант зі списку Стилі тла (Background Styles). У списку пропонується декілька заготовок: від світлих тонів до темних. Даний параметр пов’язаний з колірною схемою (Параметр Кольори) і темою презентації (параметр Тема). Якщо змінити колірну схему, то заготовки фону будуть приведені у відповідність з нею. Крім того, виконавши команду Стилі тлаФормат фону (Background Styles ⇒ Format Background), ви відкриєте діалогове вікно, в якому можна в якості фону вибрати свій рисунок, контрастність, різкість, художні ефекти і т. п.

Вкладка Зразок нотаток (Notes Master) призначена для зміни дизайну та макету сторінок авторських нотаток. За допомогою елементів управління на даній вкладці ви можете:

клацаючи по кнопці Параметри сторінки (Page Setup), відкривати діалогове вікно, в якому встановлюються розмір слайдів, ширина і висота сторінки, нумерація, становище області редагування слайда на сторінці і орієнтація самої сторінки нотаток.

Зміна орієнтації можна також виконати за допомогою самостійних команд на вкладці інструментів;

включати відображення на сторінці заповнювачів, наприклад дати і номера сторінки, встановивши відповідні прапорці. До речі, відображення копії слайда – це параметр, встановлений за замовчуванням, але якщо ви хочете виключити його з нотаток, скиньте прапорець Образ слайда (Slide Image) або просто клацніть по зображенню і натисніть клавішу Delete;

змінювати розмір текстового поля і зразка слайда, використовуючи напрямні точки по краях і в центрі кожної межі об’єкта. Для цього:

1. Клацніть по об’єкту.

2. Встановіть покажчик миші на направляючу точку, при цьому він прийме вид двобічної стрілки.

3. Утримуючи ліву кнопку миші, потягніть в потрібному напрямку;

змінювати накреслення шрифту для текстових елементів, клацнувши по кнопці Шрифти (Fonts) і вибравши потрібний у списку.

Щоб вийти з режиму зразків, в якому ви працюєте, клацніть по кнопці Закрити режим зразка (Close Master View) на вкладці інструментів. Відкриється вкладка Головна, і програма перейде в звичайний режим редагування слайда.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Перегляд готової презентаціїПерегляд готової презентації

Заключний етап роботи зі створення презентації – її перегляд в повноекранному режимі. На даній стадії слід виконайте декілька важливих дій, щоб повністю впевненим у тому, що глядачам буде піднесений якісно підготовлена