Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як навчити дитину англійської, якщо вона не хоче?

Як навчити дитину англійської, якщо вона не хоче?

Питання про те, чи вчити дитину англійської, давно вже не обговорюється: звичайно, вчити! Найчастіше обговорюється інше: в якій школі, з якого віку, з яким викладачем. І зовсім рідко запитують батьки, чи хоче дитина вчити англійську, а якщо не хоче, то чому і як це можна змінити.

Іноді батьки, не поставивши собі цих питань, починають говорити, що їх дитина “виявилася абсолютно нездібною до мови”. Як правило, очікування таких батьків бувають сильно завищені або взагалі нереальні. Наприклад, вони можуть привести дитину на найперший рівень в мовній школі або мовному дитячому садку з твердим переконанням, що через пару місяців п’яти – шестирічна дитина буде говорити, як справжнісінький англієць. І, звичайно, вже через місяць починаються невдоволення: а чому вона не говорить, адже ми вже місяць займаємося. Тут наявний конфлікт очікувань і реальності. Не варто забувати про те, що і у дитини, і у дорослого при вивченні іноземної мови є якийсь “бар’єр накопичення матеріалу”. Тобто, перші кілька місяців маленький студент займає пасивну позицію, вбираючи знання. Цікава паралель: з народження приблизно до двох-трьох років дитина практично не говорить і на своїй рідній мові, але, перебуваючи в його середовищі, вбирає інформацію. І, природно, перш ніж говорити про нездатність учня до мов, треба докопатися до основної проблеми – розібратися, чому ж дитина не може з чимось впоратися.

Дуже часто діти, які приходять в мовну школу, бояться говорити, тому що бояться зробити помилку: адже їх за це будуть лаяти! Однак в більшості шкіл, які працюють за комунікативною методикою, підхід зворотний: робіть помилки, будемо разом їх виправляти і будемо вчитися! Іноді дитини досить просто похвалити, щоб він почав сприймати себе по-іншому. Дітям потрібні позитивні емоції!

Розповідає завуч однієї зі шкіл іноземних мов: “Часом ми стикаємося з такою ситуацією: приходять до нас маленькі студенти, у яких в школі з англійським все погано. Наприклад, в одній з груп вчиться хлопчик 7 років. По-англійськи він вміє і читати, і писати. Але коли вчитель просить його прочитати якесь слово, хлопчик каже: “I can not!” (я не можу). Виявляється, вдома цьому його переконує мама, постійно обсмикуючи при найменшій помилці. і тільки після запевнень вчителя в тому, що він, звичайно ж, дуже добре все може, хлопчик читає. І читає правильно. Подібний настрій у дітей дуже заважає їм вчитися і робити успіхи. Вони спочатку вважають, що нічого не вийде, а значить, нема чого і намагатися “. Сумно, звичайно, що часом саме невіра батьків в сили дитини призводить до того, що дитина відмовляється вивчати англійську й говорити нею.

Іноді батьки вирішують, що вони і самі цілком зможуть навчити малюка англійської без будь-якої спеціальної підготовки. Це може привести до двох крайнощів: або дитина упевниться в своїй нездатності вивчити мову, або, якщо щось і зрозуміє, то буде повторювати всі граматичні та фонетичні помилки батьків. Не варто намагатися вчити малюка самостійно, якщо у вас немає спеціальної освіти в галузі педагогіки та іноземної мови: адже ви не станете вчити дитину музиці або танців, якщо не вмієте танцювати або погано знаєте ноти. Так само і з англійською мовою. До речі, було помічено, що професійні викладачі намагаються віддати своїх дітей іншому педагогу, а люди з невеликими знаннями прагнуть навчати самі. Розмовляти з малюком на англійській мові теж має сенс тоді, коли ви самі вільно володієте мовою: краще не нав’язувати йому зайвих помилок і неправильного вимови. До речі, професіонали, які вчать своїх дітей, як правило, більш вимогливі до них, а це теж не завжди добре “.

Дошкільнят і молодших школярів дуже просто мотивувати тим, що на заняттях їм буде цікаво. Наприклад, школа англійської для дітей в Харкові, на відміну від інших шкіл англійської, на заняттях повністю виключає російську та українську мови. Ази граматики, нові слова і повне занурення в атмосферу англійської мови швидко дозволять дитині підняти свою англійську на новий рівень. Викладачі в ігровій формі й з використанням тільки англійської допомагають дитині освоїти таку потрібну в сучасний час англійську мову.

Отже, вирішуючи питання про навчання свого малюка англійської мови, не забудьте про те, що дитині потрібен час і ваша підтримка. Не варто лаяти його за помилки, навпаки – потрібно хвалити за все, що виходить. І якщо ви вирішили, що малюк буде займатися на курсах, подбайте про те, щоб йому там було комфортно і цікаво, й щоб там працювали кваліфіковані викладачі, які вміють та люблять працювати з дітьми.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Навіщо нам потрібно подорожувати: 5 причинНавіщо нам потрібно подорожувати: 5 причин

Більшість з нас живе за сценарієм «дім-робота-дім», відволікаючись від буденних проблем лише на вихідних, хоча і ці два рятівних дня часто бувають завантажені справами. Ми постійно тримаємо в голові різноманітної

Як правильно та грамотно перекладати англійські текстиЯк правильно та грамотно перекладати англійські тексти

Питання правильності перекладу хвилює як початківців учнів, так і досвідчених людей, які вивчили мову. Деякі викладачі англійської схиляються до думки, що вивчення мови без translation може бути набагато ефективнішим.