Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні 12 способів зробити шкільний урок цікавим

12 способів зробити шкільний урок цікавим

Як зробити уроки продуктивними

Класичне думка в українській школі стверджує: якщо дитина мовчить і слухає, значить, все в порядку. Але ж продуктивність уроку визначається не гробової тишею, а освоєнням освітніх результатів.

Який толк від повного мовчання в класі, якщо до кінця уроку ніхто нічого не запам’ятав? Дисципліна набагато складніша, ніж просто слухняність. У спартанців вона включала в себе не тільки беззаперечне виконання наказів. Навіть дисципліна в армії полягає не тільки в мовчазному підпорядкуванні.

В першу чергу вона повинна бути керованою. Шум та гамір на уроці – не завжди погано. Більш того, навіть біганина по класу може бути корисною. Це залежить від відповіді на питання «навіщо?»: Навіщо ви хочете домогтися тих чи інших результатів? Чому ви саме так будуєте роботу? Ось ряд простих рекомендацій для вчителів.

1. Встановіть правило світлофора

Всім відомі з дитинства сигнали. У будь-якому регіоні світу в будь-якій школі будь-який учень зможе пояснити цей базовий принцип правил дорожнього руху. І це треба використовувати на уроці! Світлофор – приголомшлива ідея для налагодження дисципліни в класі. Червоне світло означає, що говорить тільки вчитель або виконується індивідуальне завдання. Жовте світло означає спілкування і відповіді по черзі (причому вчитель теж не має права перебивати учня!), Зелене світло – для парної або командою роботи, він означає справжню свободу спілкування. Через 5-6 уроків учні реагують на слова вчителя в рази швидше, якщо не забувати про світлофор самому.

2. Візьміть письмову згоду

Витратьте один урок на це: домовтеся з дітьми про те, як їм буде комфортніше працювати. Складіть перелік правил, розпишіться все та повісьте на вході в кабінет. Це буде їх і ваша зона комфорту. Учні швидко засвоять ваш посил: у вас в кабінеті завжди безпечно.

3. Приводьте життєві приклади

У 2019 році мало просто вчити дітей підкорятися наказам і покірно виконувати завдання за інструкцією. Школа повинна вчити вчитися, ставити в житті мети, вчити рефлексії. Все це здається багатьом учителям непотрібним, але саме так діти зможуть зрозуміти, навіщо їм школа. Адже для будь-якого предмета та будь-якої теми можна знайти зрозумілий і простий приклад з життя школярів. «Як ти збираєшся виграти в Counter-Strike, якщо не вмієш знаходити слабкі місця в стратегії супротивника ?! Давай дізнаємося, як це робив Наполеон ». І це лише найочевидніша банальність.

Багато дій на уроці вже працюють на якісь навички, просто цей процес повинен бути осмисленим. Існує список універсальних навчальних дій – це найпростіша схема грамотних освітніх результатів.

При оголошенні теми уроку запитайте у учнів, що потрібно зробити для її освоєння. В кінці уроку порефлексуйте, попросіть згадати, що ви робили і чи досягли цілей. Прості інструменти, для реалізації яких не потрібні зайві витрати. Але, перетворюючи їх використання в систему, ви виводите шкільну освіту на якісно інший рівень.

Як перетворити будь-який урок в цікавий

Ніяких застережень: будь-який урок з гарантією 100% може бути цікавим! Справа просто в тому, що це поняття для дитини складається з безлічі дрібниць. Їх легко може забезпечити учитель.

4. Зробіть уроки комфортними

Дітей категорично не можна ображати і принижувати. Потрібно однозначно поважати особистий простір учня. Педагог зобов’язаний залишити всі свої труднощі, особисті емоції, злість і смуток за межами кабінету, або чесно зізнатися в цьому учням і відкласти урок до кращих часів. Він повинен бути в першу чергу людиною, яка вміє співпереживати і розуміти почуття інших.

5. Створіть в класі територію щастя

Клас – це територія позитиву, світла, веселощів. Докладіть усіх зусиль для створення такої атмосфери, тоді учні самі захочуть до вас приходити. Вони будуть знати, що у вас завжди можна знайти підтримку, що в вашому кабінеті в них завжди будуть вірити, що в ньому немає місця агресії і злості.

Заохочуйте навіть маленькі успіхи, в тому числі свої. У вас вийшло обіграти в шахи комп’ютер на складному рівні? Розкажіть дітям! Вчора відмінно посиділи в кафе з друзями – збережіть цю усмішку і почуття для дітей. Вони будуть бачити в вас приклад і намагатися відповідати вашій відкритості, щирості і дружелюбності.

6. Використовуйте різні формати

Праця не повинен бути повинністю, а домашні завдання не треба перетворювати в банальні «визубрити параграф». Урок повинен бути різноманітним: нехай учні шукають відповіді на ваші питання в роликах, інтернеті, текстах, малюнках. Намагайтеся чергувати форми роботи: батл, круглий стіл, дискусія, поле чудес, конспект, змішане навчання – в інтернеті можна знайти масу фішок.

Використовуйте елементи ігрофікації: замість контрольної зробіть картки з завданнями і підказками. За виконання – плюс бал, за використання підказок – мінус бал. Для «п’ятірки» потрібно набрати певну кількість балів. Замість банального тесту можна використовувати хороші додатки Kahoot або Quizizz.

7. Продумуйте домашні завдання

Домашні завдання – недолік сучасної української школи. Вони вбивають бажання вчитися у більшості школярів. Тому замість банального читання роману запропонуйте дітям намалювати географічну карту: де був головний герой, з ким спілкувався. Замість переказу параграфа про стародавню людину запропонуйте придумати казку про нього.

Ставте «п’ятірку», якщо будуть дотримані основні умови («знаряддя праці, спосіб життя, мистецтво»). Складайте одне домашнє завдання на кілька предметів, робіть критерії перевірки зрозумілими для учнів. Так ви навчите дітей сприймати освітній процес серйозно, а не як повинність.

Як встигнути все це з навантаженням в 30 годин в тиждень

Робити все це неймовірно важко не тому, що займає багато часу. Ніхто і ніде в нашій освітній системі не стимулює креативність. Вчителі – це кинута і забута професія. Це неймовірно сумно. Тому що талантів у нас безліч, а неймовірних вчителів ще більше. У наших силах змінити освітню систему: зробити її більш людяною, яснішою, світлішою, продуктивнішою, цікавішою.

8. Почніть з простого

Перше і найголовніше – ніхто не каже, що вже зараз треба повністю переробити всі уроки. Більшість ідей (як той же світлофор) можуть бути реалізовані вже завтра без особливих зусиль, варто тільки захотіти і спробувати.

9. Шукайте підтримку

Потрібно шукати її у колег в школі, у батьків, у адміністрації. Думаю, якщо привести серйозні аргументи кожній стороні, то поступово у вас з’являться прихильники. Зробіть перший крок, зламайте цю стіну, боріться з системою, не дайте недоумкуватість взяти верх над здоровими ідеями.

10. Думайте на перспективу

Кожна зміна – заготівля на майбутнє. Ви зможете використовувати більшість напрацювань по другому, третьому і навіть четвертому колі.

11. Використовуйте презентацїї

Для збереження уваги учнівської аудиторії на 45 хвилин непросто. Презентація допоможе продемонструвати основні відомості тієї чи іншої теми уроку, без монотонного зачитування. Головне, щоб вона була гарно оформлена, без надмірного тексту на слайдах, з багатьма зображеннями тощо. Також можна залучати й учнів до створення своїх презентацій.

12. Зайдіть в пошук

В інтернеті лежить безліч ідеальних технологічних карт уроку, структур і схем для складання занять і придумування результатів. Всім цим скарбом треба вміти користуватися. Також можна використовувати спеціальні стенди для школи для кращого засвоєння матеріалу учнями.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як підготуватися до ЗНО: 10 способів, які точно працюютьЯк підготуватися до ЗНО: 10 способів, які точно працюють

З кожним місяцем все ближче здача ЗНО. Іспити – це просто етап життя, через який треба пройти, хочеш ти цього чи ні. Ти можеш всю дорогу від осені до весни

Робота для студентаРобота для студента

Промоутерство і роздача листівок, мабуть, сама необтяжлива і непогано оплачувана робота для студентів. Головні якості, якими повинна володіти молодь, націлилася на вакансію промоутера або розповсюджувача листівок, – приємна зовнішність і

За скільки часу можна вивчити англійську мову?За скільки часу можна вивчити англійську мову?

Тривалість вивчення мови залежить від декількох факторів: – Який рівень володіння мовою ви хочете? – Якими знаннями англійської мови ви володієте на даний момент? – Як багато часу ви витрачаєте