Як ефективно вчити математику

Математику вважають царицею наук, її вчить весь світ і весь світ її боїться. Ви знали, що більше 60% школярів мають проблеми з цим предметом? Алгебра та геометрія призводить багатьох просто в жах, не кажучи вже про контрольні, перевірочних роботах та іспитах з цих предметів.

Ми склали для вас список порад для ефективного і легкого вивчення математики.

Багато школярів стверджують, що отримують за самостійні, контрольні роботи та іспити оцінки набагато нижчі очікуваних. І це не завжди відбувається через відсутність знань. Часом величезну роль грає неправильний психологічний настрій та хвилювання.

Ми попросили досвідчених педагогів-математиків дати поради школярам про те, як саме вчитися математиці і готуватися до перевірки своїх знань. І ось що вони говорять.

Пишіть шпаргалки

По-перше, ви тим самим закріплюєте пройдений матеріал. А, по-друге, шпори для школяра – найкраще заспокійливе. Ні в якому разі не користуйтеся ними під час самого іспиту\контрольної\перевірочної. Але сам факт, що під устілкою лівого черевика захована записка до рішення рівняння, бадьорить міцніше кофеїну.

Вивчайте формулювання

З майже стовідсотковою впевненістю запевняємо: ви знаєте, як вирішити задачу. «Не розумію» в більшості випадків відноситься не до самого процесу складання / віднімання, а до невивченим поняттям термінів «додавання» і «віднімання».

Уважно читайте умови задачі

У вас є 3 монети на загальну суму 1 гривня. Одна з них – не четвертак. Які ж тоді це монети? Тут те ж саме, що і з термінами: просте рішення завуальовано хитрою формулюванням. Ось як тут: коли чорної кішці найпростіше зайти в двері? Асоціативний ряд вибудовується такий: якщо кішка чорна, значить, вночі. Ні. Математика – це не асоціації, математика – це логіка. Кішці легше зайти, коли двері відкриті. Будь вона хоч чорна, хоч плямиста з рудим вухом.

Не ігноруйте «соціальну» математику

Старий та ще актуальний анекдот: «Вже десять років пройшло, як школу закінчив, а я все чекаю, коли мені знадобляться синуси і косинуси». Так, найчастіше саме так і відбувається. Формули і теореми ненадовго затримуються в голові, якщо професійна діяльність ніяк не пов’язана з числами. А ось «побутова» математика – вона з нами на все життя. І добре б вміти розраховувати комунальні тарифи, відсотки за іпотечним кредитом; знати, як економити при виборі інтернет-провайдера або замовляючи таксі. Подібні завдання є і в підручниках, а навчитися їх вирішувати ви можете, не виходячи з дому. Ваші батьки – фахівці в життєвій математики, їм щодня доводиться щось вирішувати. Так попросіть їх навчити вас цим необхідним премудростям.

Правильно розставте пріоритети

Припустимо, часу на підготовку до контрольної залишилося зовсім мало і ви розумієте – весь курс математики вже не здолати. У такому випадку виберіть найбільш легкі з тих тем, що будуть на контрольній, і акцентуйте увагу на них. Вирішуйте завдання тільки певного типу. І ви отримаєте позитивну оцінку.

Подолайте бар’єр страху

Пам’ятайте головне: математика – нескладна. А якщо ви щось не розумієте, значить, вам не зрозуміло пояснили. Бути може, у вас не найкращий в світі підручник. Або в класі 30 чоловік, і вчитель фізично не в змозі приділити час кожному персонально (для полегшення викладання рекомендуємо обладнання для математичних класів). Ще, як варіант, захворіли і пропустили кілька уроків. Та хоч все три причини відразу, не через них ви стаєте «нетямущим», а через страх перед ними. Не бійтеся. Подумайте: кому вигідно перетворювати математику в страшилку? Не вам точно. А якщо вам це не вигідно, навіщо безкорисливо боятися?

Для самостійного вивчення цих дисциплін пропонуємо переглянути youtube-канал для успішної здачі екзаменів Фізика та Математика.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Які книги читати в початковій школіЯкі книги читати в початковій школі

Читання не повинно обмежується шкільною програмою. По-перше, дитині можуть не подобатися книги, які йому задає вчитель. По-друге, в шкільну програму не входить маса цікавих сучасних видань. Ось поради що і

Найбільш затребувані професії на сьогодніНайбільш затребувані професії на сьогодні

Вирішуючи, на яку професію краще піти вчитися, випускаючись зі школи (11 клас), необхідно орієнтуватися: – на попит роботодавців (дефіцитні спеціальності, найбільш поширені вакансії); – актуальність профілю (майбутнє спеціальності); розмір заробітної

Робота для студентаРобота для студента

Промоутерство і роздача листівок, мабуть, сама необтяжлива і непогано оплачувана робота для студентів. Головні якості, якими повинна володіти молодь, націлилася на вакансію промоутера або розповсюджувача листівок, – приємна зовнішність і