Як навчитися швидко друкувати?

Хочете стати майстром швидкого набору? Друкувати 100 слів за хвилину і набирати нудні документи швидше?

Швидкий набір текстів – майже життєво важлива необхідність. Правильне використання клавіатури сильно впливає на нашу продуктивність. Швидко набираючи тексти, ви стаєте продуктивніше і «йдете в ногу з вашим мозком». Навик швидкого друку дозволяє записувати думки, які безперервно звучать у вашій голові, до того, як ви їх втратите.

Крім того, це зменшує втому. Коли ви набираєте довгий текст і постійно переводите очі з клавіатури на екран і назад, ваші очі дуже швидко втомлюються і починають боліти. Вся справа в тому, що їм постійно доводиться міняти фокус. А якщо додати різницю освітлення, стає зрозуміло, чому неприємні відчуття з’являються навіть після нетривалої роботи на комп’ютері.

Ці 7 порад допоможуть вам друкувати швидко і ефективно навіть із зав’язаними очима:

1. Позбавтеся від шкідливих звичок

Цей пункт – найскладніший на шляху до мистецтва швидкої друку. І я зараз не про поїданні тістечок о 2 годині ночі. Хоча від цієї звички теж краще позбутися 🙂 Швидше за все, ви набираєте текст таким же способом, який використовували, коли в перший раз познайомилися з клавіатурою. Вірно? Це стосується і розташування рук на клавіатурі, і підглядання.

Якщо ви любите грати в ігри, то, найімовірніше, тримайте руки над клавішами «Ц», «Ф», «І», «В». А є й ті, хто використовує всього 2 пальця з 10-ти. Якщо ви один з них, вам доводиться весь час дивитися на клавіатуру, щоб натискати на правильну букву.

Але ви ж хочете працювати на швидкість? Вам терміново потрібно позбутися від цієї звички і почати застосовувати руки правильно.

2. Використовуйте всі 10 пальців

Ви запитаєте, як же правильно розміщувати руки на клавіатурі? Якщо ви уважно подивитеся на свою клавіатуру, побачите, що на буквах «А» і «О» ( «F» і «J» на розкладці латиницею) є невеликі виступи. Це допоможе вам знайти правильне місце кожного пальця без підглядання на клавіатуру.

Поставте ваші пальці лівої руки на клавішах «Ф», «І», «В», «А», а правою – на «Ж», «Д», «Л», «О». Це середній головний ряд клавіатури. Вказівні пальці обох рук розмістіть на клавішах з виступами. А потім подивіться на цю схему:

Кольорами позначені клавіші, які зручно натискати кожним пальцем з вихідного положення.

Є альтернативне положення рук, яке багатьом здасться зручніше. Розташуйте пальці правої руки над буквами «І», «В», «А», «М», а правою – над «Т», «О», «Л», «Д». В такому випадку руки знаходяться в більш природному положенні, але вашому мізинця доведеться гарненько попрацювати.

Вибирайте те становище, яке вам подобається більше. Цей фактор не сильно впливає на швидкість.

3. Вчіться друкувати наосліп

Люди, які щодня набирають великі обсяги текстів, пам’ятають, де знаходиться кожна клавіша. Підглядання на клавіатуру тільки сповільнює процес. Щоб навчитися не опускати очі, потрібна практика. І це займе у вас не одну годину. Але якщо ви будете постійно тренуватися, то вже через кілька тижнів помітите, що ваші пальці «запам’ятали», за яку ділянку «відповідає кожен з них».

Навіть якщо зараз це дуже уповільнює вашу роботу, постарайтеся не дивитися на клавіатуру. Спробуйте ввести якусь пропозицію. Згадайте, де знаходиться кожна буква. Крадькома разочок підглянути один символ ви можете. Але не потрібно дивитися, де розташована кожна буква. З кожним днем ​​вам буде все легше друкувати. Коли ви запам’ятаєте, де що знаходиться, вам залишиться тільки вибрати швидкість набору тексту.

4. Запам’ятайте основні комбінації клавіш

Тож не дивно, що в кожній операційній системі є набір «гарячих клавіш», який виконують різні функції. Ваші руки вже на клавіатурі, так навіщо витрачати час і відволікатися на мишку? Вам необов’язково запам’ятовувати абсолютно всі поєднання. Тільки самі основні:

Ctrl + C – копіювати;

Ctrl + X – вирізати;

Ctrl + V – вставити;

Ctrl + Z – скасувати;

Ctrl + S – зберегти;

Ctrl + F – знайти слово;

Ctrl + A – виділити все;

Shift + → / ← – виділити наступну букву;

Ctrl + Shift + → / ← – виділити наступне слово;

Ctrl + → / ← – перейти до наступного слова без підсвічування;

Home – перейти на початок рядка;

End – перейти до кінця рядка;

Page Up – піднятися вгору;

Page Down – опуститися вниз.

Ви можете використовувати деякі сполучення клавіш для швидкої роботи зі сторінками в браузерах. Ось деякі з них, які будуть корисними для вас:

Ctrl + Tab – перехід на наступну вкладку;

Ctrl + Shift + Tab – перехід на попередню вкладку;

Ctrl + T – відкрити нову вкладку;

Ctrl + W – закрити поточну вкладку;

Ctrl + Shift + T – відкрити вкладку, яка тільки що була закрита;

Ctrl + R – оновити сторінку;

Ctrl + N – відкрити в новому вікні браузера;

Shift + Backspace – перейти на сторінку вперед;

Backspace – повернутися на одну сторінку.

Більшість цих клавіш знаходиться біля мізинця, тому він буде брати участь у наборі «гарячих сполучень» найчастіше.

5. Як навчитися друкувати на швидкість за допомогою онлайн сервісів та програм

Не обов’язково перетворювати мистецтво надшвидкісного набору тексту в нудне сіре заняття. Ви можете використовувати безліч програм, що додають веселощів цього процесу. Ось кілька помічників, які допоможуть вам опанувати клавіатуру і отримати задоволення від друку:

TypeRacer

Ця забавна програма навчить вас швидко друкувати на розкладці латиницею. Ваша швидкість набору показана у вигляді машинки. Вам дають маленький уривок тексту, який потрібно набрати швидше інших користувачів. Це схоже на «гоночки». Той, хто впорається першим – переможець.

Touch Typing Study

Ця програма дозволяє вам навчитися друкувати на самих різних мовах. Є навіть ієрогліфи. Вам пропонують список уроків. З кожним новим завдання ускладнюється. Все починається з запам’ятовування головного ряду. На перших заняттях вам пропонують набирати безглуздий набір букв. Це допомагає концентруватися нема на змісті, а на розташуванні символів, щоб в подальшому друкувати на швидкість повноцінні тексти.

Стаміна

Один з найпопулярніших тренажерів на просторах СНД. Цю маленьку програмку можна завантажити на офіційному сайті. Додає трохи веселощів в ваші тренування і пропонує набір різних букв і слів.

Sense-lang

Теж надає вам набір уроків. У перших потрібно друкувати набір букв, зі збільшенням складності і швидкості з’являються слова і пропозиції. Ви можете пройти тест, щоб перевірити свою швидкість друку і вибрати будь-яку мову, або надрукувати обраний вами шматочок тексту.

Соло на клавіатурі

За короткий термін із програмою можна навчитися набирати сліпим десятипальцевим методом.

6. Відпрацюйте ритм

Ритм друку – це проміжок часу між натисканнями на клавіші. Чим рівніше він буде, тим швидше ви навчитеся техніці сліпий друку. Завжди повертайте пальці в вихідну позицію після натискання на клавішу.

7. Як навчитися швидко друкувати

Не поспішайте, коли тільки почнете освоювати техніку набору тексту усліпу. Збільшуйте швидкість тільки тоді, коли відчуєте, що вивчили розташування клавіш і натискаєте на них за звичкою, не замислюючись. Не поспішайте, щоб не допускати помилок, і завжди тримайте в голові 1-2 слова, які йдуть далі. Поступово збільшуючи швидкість, ви не тільки будете швидко друкувати, а й почнете робити це якісно.

Висновок

Тепер ви знаєте, як навчитися швидко друкувати. Ви можете запитати, чи є різниця, на пристрої якого типу і виробника набирати текст? Ні! Звичайно, є кілька конструкцій, моделей і розкладок. Вибирайте їх дизайн на свій смак. А ці правила набору універсальні. Єдине, що змінюється, якщо у вас клавіатура з розкладкою, що відрізняється від стандартної «QWERTY», – розташування літери «Ё» (при російській розкладці) та деяких інших символів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як поєднувати навчання і роботу?Як поєднувати навчання і роботу?

Студентство можна назвати одним з найбільш суперечливих етапів у житті кожної людини. З одного боку – це період повної свободи, нових знайомств і відкриттів. З іншого – час невизначеності, вічної