Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як зробити підготовку до ЗНО захоплюючою?

Як зробити підготовку до ЗНО захоплюючою?

«ЗНО» – три літери, які не покидають думки кожного українського старшокласника і змушують переживати через необхідність підготовки. Один із способів не страждати – зробити цю підготовку цікавою. Пропонуємо чотири способи, як це зробити.

1. Зв’яжіть досліджуваний матеріал з власним життям

Нам здається цікавим і значущим тільки те, що безпосередньо стосується нас і нашого життя. Саме тому ми так любимо говорити про себе, обговорювати друзів, родичів і близьких. Зовнішня політика Володимира Великого або ознаки політичних режимів часто здаються нам чимось дуже далеким і непотрібним. Але варто докласти дещицю фантазії і вивчати матеріал стане набагато легше, а запам’ятовувати – простіше.

2. Використовуйте медіа як джерело інформації

Друга порада тісно пов’язаний з першим. Наша реальність переплетена з цифровим світом. ЗМІ і соціальні мережі – вірні супутники сучасного школяра.

Шукайте ілюстрації досліджуваного матеріалу в медіа – і ви отримаєте нескінченне число прикладів для досліджуваних явищ.

Чудовим місцем, де зібрано безліч потрібного матеріалу в цікавій формі подання є Youtube.

3. Візуалізуйте

Ми набагато краще запам’ятовуємо інформацію, якщо вона існує у формі візуального матеріалу, що доповнює текст. Тому величезне злочин сучасної освіти – робити більшість підручників і довідників для старшокласників без картинок. Чи не нехтуйте використовувати для підготовки до іспитів підручники середньої школи: матеріал в них викладається просто і зрозуміло, а велика кількість ілюстрацій допоможуть краще запам’ятати складний матеріал.

Ще краще, якщо ілюстрації до досліджуваного матеріалу ви робите самі. Звичайно, не кожному дано малювати складні зображення (мені зовсім не дано, наприклад). Однак всі ми можемо намалювати найпростіший малюнок, який допоможе укласти інформацію в голові.

Також дієвим прикладом візуалізації матеріалу є презентації PowerPoint.

4. Перетворіть навчання в гру

Щоб зробити якийсь процес цікавішим, варто почати ставитися до нього як до гри, спробувати застосувати різні ігрові механіки. У більшості школярів є багатий досвід комп’ютерних ігор, який можна застосувати для підготовки до ЗНО. Досить зробити наступне:

  • Розбийте процес навчання на елементи – «рівні». За допомогою вчителя або репетитора оціните, який обсяг вам необхідно освоїти до кінця навчального року. Наприклад, це виявляться 500 сторінок довідника Авраменка з української мови та літератури. Розбийте необхідний матеріал на етапи – наприклад, у вас виходить, що до іспиту є п’ять місяців, в кожному чотири тижні, відповідно, потрібно конспектувати і вчити по 25 сторінок на тиждень.
  • Призначайте собі нагороду за проходження рівнів. Подумайте, як ви можете нагородити самі себе за те, що здолали черговий етап роботи. Наприклад, за прочитання 25 сторінок підручника дозвольте собі наступні три серії улюбленого серіалу або вечір наодинці з улюбленою комп’ютерною грою.
  • Розділіть гру з друзями. Як було сказано на початку, люди добре запам’ятовують інформацію, пов’язану з особистими відносинами. Запросіть своїх друзів, що здають ЗНО, розділити з вами підготовку. Призначте щотижневе обговорення пройденого матеріалу. Якщо в четвер після уроків вам доведеться розповісти подрузі про прочитаних 25 сторінках підручника, то в середу ввечері ви з набагато більшою ймовірністю їх прочитаєте.
  • Крім того, змагайтеся. Якщо ви з другом здаєте один іспит, перетворите підготовку в захоплюючу змагання, щоб підстьобнути свій інтерес до неї. Укладіть парі про те, що кожен з вас здасть ЗНО на 100 балів і рухайтеся до мети.

Отже, чотири простих кроки – співвіднесення матеріалу з особистим досвідом, використання ЗМІ як джерела прикладів, візуалізація – дозволять вам полегшити підготовку до ЗНО. Ставтеся до майбутнього іспиту з певною мудрістю – так, це складне випробування, але все наше життя складається з складних випробувань. Ваші результати на ЗНО залежать тільки від вас, вашого вміння розслабитися, перестати турбуватися і почати вивчати матеріал

Якщо ви бажаєте навчатися за кордоном, можна обійтися без здачі зовнішнього незалежного оцінювання, проте необхідно мати певний рівень державної мови країни, в якій могли б здобувати вищу освіту.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Чому важливо вивчати іноземну мову з раннього вікуЧому важливо вивчати іноземну мову з раннього віку

Раннє вивчення англійської мови овіяне численними перевагами, які в своїй сукупності дозволяють зробити висновок про те, що якщо вивчати англійську з раннього дитячого віку, то досягається найвищий ступінь ефективності. Сучасний

Підвищення продуктивності праці при роботі з комп’ютеромПідвищення продуктивності праці при роботі з комп’ютером

У сьогоднішній статті хочеться продовжити тему по оптимізації вашої роботи за комп’ютером з метою економії вашого дорогоцінного часу, при цьому підвищуючи ефективність роботи. Погодьтеся, що сучасна людина проводить дуже багато