Онлайн навчання українською Українська література АНДРІЙ МАЛИШКО – біографія, короткі відомості

АНДРІЙ МАЛИШКО – біографія, короткі відомості

Андрій Малишко в українську літературу увійшов як поет-пісняр, і пісні на його вірші давно сприймаються як народні. За своє життя, а тривало воно всього 58 років, А. Малишко видав близько 40 поетичних збірок. Особливе місце займають у доробку поета балади, цей жанр є характерним для творчості періоду Великої Вітчизняної війни. У 1947 році за поему «Прометей» поет отримує Сталінську премію.

Пісня як провідний жанр творчості А. Малишка виразно оформлюється уже у повоєнні роки. За свідченнями сучасників, А. Малишко любив народну пісню, сам добре співав. Ніжність і красу народної пісні він переніс у свою поезію. Не випадково багато віршів А. Малишко написав у традиційній формі пісень, дав їм назви пісень – і легко, природно лягли вони па музику. Поет зумів по-своєму оспівати красу рідного краю, світле почуття кохання, безмежну синівську любов. Основними композиторами, з якими співпрацював А. Малишко, були брати Платон і Григорій Майбороди. «Ми легко працювали. Я розумів з півслова його, а він розумів з півслова мене», – згадує П. Майборода. Його вірші-пісні український народ прийняв серцем, і тепер ми словами поета оспівуємо красу древнього Києва; «Як тебе не любити, Києве мій!»; висловлюємо пошану вчительці: «Вчителько моя, зоре світова!»

Немало знайдеться у художній літературі творів, які розкривають світлий материнський образ. Але найбільш ніжно й трепетно співає гімн материнству Андрій Малишко, складаючи у своїх віршах пошану і вдячність не тільки своїй неньці, а й усім матерям. Тому його твори такі близькі кожній людині.

Презентація про Андрія Малишка

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

АкмеїзмАкмеїзм

Акмеїзм – це нереалістичний напрямок, в якому велика увага приділяється психологічному аналізу, а також чимале значення надається естетичній досконалості, красі життя людини. Загальна особливість – звернення до екзотичних тем і

ІВАН ФРАНКО – біографія, короткі відомостіІВАН ФРАНКО – біографія, короткі відомості

Його називають Каменярем, що силою духу і думки проклав для рідного народу шлях через кам’яні мури неволі, невігластва й духовної убогості до вивільнення національної самосвідомості, до ствердження ідеї державності українського