Онлайн навчання українською Хімічні терміни Вітамін А – значення, що таке?

Вітамін А – значення, що таке?

Вітамін А – група природних речовин (ретинол, ретиналь та ін.), які виявляють вітамінні властивості. Не розчиняються у воді, добре розчиняються в жирах. Компоненти вітаміну А проявляють неоднакову біологічну активність. Ретинол надає загальну дію на організм, забезпечуючи нормальний ріст і розвиток.

Ретинал грає важливу роль в забезпеченні функцій зору. В цілому на різних стадіях авітамінозу по вітаміну А спостерігаються гемералопія ( “куряча сліпота”), ксерофтальмія (атрофія залозистого апарату, сухість і зроговіння епітелію очей) і кератомоляція (гнійний розпад рогівки в результаті бактеріальної інфекції). Крім пошкодження очей при нестачі вітаміну А спостерігаються сухість та лущення шкіри, ламкість волосся і нігтів, передчасна сивина, сухість всіх слизових. Знижується опірність до інфекцій, і як наслідок, з’являються ячмені, фурункули, вугри, трахеїти, бронхіти і запалення легенів. У дітей, крім зазначених симптомів, зупиняється ріст.

Основні джерела: риб’ячий жир, печінка, вершкове масло, яєчний жовток, молоко. У продуктах рослинного походження присутній провітамін А (каротин), з якого в кишечнику утворюється вітамін А. Багаті каротином морква, томати, червоний перець, жовта ріпа, шпинат, абрикоси, обліпиха, горобина та ін.

Добова потреба: 1-1,5 мг; для дітей і вагітних – вдвічі більше.

Презентація про вітамін А

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Валентність – значення, що таке?Валентність – значення, що таке?

Валентність – властивість атома приєднувати або заміщати певне число інших атомів або атомних груп з утворенням хімічного зв’язку. Кількісно валентність дорівнює числу хімічних зв’язків, якими кожен атом даного елемента з’єднаний

Найлон – значення слова, що таке?Найлон – значення слова, що таке?

Найлон (нейлон, анід) – іноземна торговельна назва синтетичних поліамідних волокон. Нейлон володіє високою міцністю, еластичністю, стійкий до дії лугів, проте нестійкий до дії сильних кислот, мало гігроскопічний і сильно електризується.

Природні гази – значення, що таке?Природні гази – значення, що таке?

Природні гази – найважливіше природне джерело газоподібних нижчих вуглеводнів, що містить в середньому 80-87% метану; 0,5-4,0% етану; 0,2-1,5% пропану; 0,1-1,0% бутану; 2-13% азоту та інших газів. Служить паливом в побуті