Онлайн навчання українською Біологічні терміни Царство бактерій. Загальна характеристика

Царство бактерій. Загальна характеристика

Відомо близько 2500 видів. Мають клітинну будову, але не мають ядра, відокремленого мембраною від цитоплазми. Бактерії за формою бувають: кулясті (коки), паличкоподібні (бацили), вигнуті (вібріони), спіральні (спірили), у вигляді ланцюжка (стрептококи), у вигляді грон (стафілококи).

Більшість не містить хлорофілу і харчується готовими органічними речовинами – гетеротрофно. За способом видобутку їжі гетеротрофні діляться на три групи: паразити, сапрофіти та симбіонти.

Освоїли всі середовища існування. Живуть практично скрізь: у ґрунті, в пилу, в повітрі, у воді, на тілі тварин, всередині живих організмів.

Розмножуються кожні 20-30 хвилин.

Мають дуже важливе значення для людини:

  • При життєдіяльності ґрунтових бактерій відбувається утворення гумусу, який являє собою розклалося органічна речовина, що містить всі необхідні речовини для життя рослин.
  • Для очищення стічних вод застосовуються мікроорганізми, які в короткі терміни можуть перевести більшість органічних сполук в неорганічні.
  • У кишківнику багатьох тварин і людини мешкає мікрофлора, яка здатна перетравлювати споживану організмом їжу і синтезують вітаміни (бактерії симбіонти).
  • Шляхом бродіння людина може отримувати різні речовини, наприклад, оцтова кислота, силос, спирт, кисломолочні продукти.
  • Виробництво антибіотиків. Ці речовини виділяються деякими бактеріями та грибами. Вони викликають пригнічення життєдіяльності інших бактерій.
  • Виробництво кормового білка.
  • Виробництво ферментів і генна інженерія. Можливість промислово виробляти інсулін, отримувати спирти, органічні кислоти, полімерні речовини.
  • Біологічні методи боротьби зі шкідниками, різні бактерії можуть заражати й викликати загибель шкідників сільського господарства.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Видоутворення – значення, що таке?Видоутворення – значення, що таке?

Видоутворення – це дуже складний еволюційний процес виникнення нового виду. Буває двох типів: 1. Географічне (відбувається дуже повільно, сотні тисяч поколінь) – загострення боротьби за існування між особинами виду; розселення

Бактерії – значення, що таке?Бактерії – значення, що таке?

БАКТЕРІЇ – мікроорганізми з прокаріотичним типом організації клітин. Вони характеризуються величезною біохімічною різноманітністю, повсюдним поширенням і генетичною гнучкістю. Бактерії є активними учасниками кругообігу речовин в природі, так як здійснюють багато